دوره 3، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 106-90 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tayebi S M, Mohammad Taghvaee V. World Customs Organization actions for mitigating the COVID-19 outbreak and economic recession. pos 2021; 3 (2) :90-106
طیبی سید مهدی، شریف پور یوسف، محمدتقوایی وحید. اقدامات سازمان جهانی گمرک جهت کاهش شیوع کووید 19 و رکود اقتصادی. آمايش سیاسی فضا. 1400; 3 (2) :90-106

1- دکتری مدیریت دولتی، گروه مدیریت دولتی، دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه تهران،‌ تهران
2- دکتری مدیریت بازاریابی، گروه مدیریت،دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاهUTM،‌ جوهور بهرو(Johor Bahru)، مالزی ، Yousefsharifpour@gmail.com
3- دانشجوی دکتری اقتصاد سلامت (دوره روزانه)، گروه توسعه اقتصادی و برنامه ریزی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس،‌ تهران
پاندمی ویروس کرونا به‌عنوان یک پدیده تجربه نشده در دنیای مدرن آسیب‌های اقتصادی بزرگی را به تجارت بین الملل، چرخه‌ی کسب و کار و زنجیره‌های عرضه جهانی وارد آورده است. پژوهش‌ها نشان داده‌اند که گذاشتن محدودیت‌ها و قرنطینه برای کاهش اثرات کرونا تا اندازه‌ای مفید بوده اما این محدودیت‌ها منجر به ایجاد بحران اقتصادی و کاهش تجارت شده است. در این راستا سازمان جهانی گمرک با تمرکز بر اقدامات موثر گمرک در مقابل کووید 19 در راه آینده‌ای پایدار پیشرو بوده و گمرکات سراسر جهان را در این خصوص دعوت کرده تا ضمن کاهش شیوع کووید 19، اثرات بحران اقتصادی و کاهش تجارت را برطرف کند. بر این اساس سازمان جهانی گمرک از اعضای خود دعوت کرد که سیاست‌ها و اقدامات خود برای مقابله با شیوع ویروس کرونا و کاهش اثرات اقتصادی و تجاری آن را با تمامی گمرکات جهان به اشتراک بگذارند. سازمان جهانی گمرک این اقدامات و سیاست‌ها را در چهار مقوله (تسهیل جابه‌جایی محصولات ضروری و کمکی، حمایت از اقتصاد و یکپارچگی زنجیره تامین، محافظت از جامعه و محافظت از کارکنان) دسته بندی کرده است. نتایج این تحقیق نشان داده است که چهار مقوله فوق ارتباط مثبت و معنی داری با کاهش شیوع کووید 19، کاهش بحران اقتصادی و کاهش تجارت دارد و توجه به پیاده سازی آن‌ها به‌ویژه در زمان بحران‌ها می‌تواند ضمن کاربرد عملی برای تقویت بعد اقتصاد و تجارت، به علاقه مندان مباحث علمی توسعه در گمرک، تجارت و ذی‌نفعان مرتبط نیز در علم یاری رساند.
دریافت: 1400/2/12 | پذیرش: 1400/3/25 | انتشار: 1400/6/21