سیاستگذاری زیست محیطی اتحادیه اروپا

نوع مقاله : پژوهشی اصیل

نویسنده
استادیار، مرکز اسناد فرهنگی آسیا، پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، تهران، ایران.
چکیده
جهان رفته رفته با تهدیداتی روبه رو می­شود که هر روز ماهیتی پیچیده­تر به خود می­گیرند. یکی از این تهدیدات، تخریب محیط زیست است که به صورت مستقیم تهدیدی جدی برای حیات و نوع انسان است. بر همین اساس اتحادیه اروپا و کشورهای عضو اهمیت این مهم را از دهه 1960 درک کرده و در تلاش برای آمایش مناسب محیط زیست بوده­اند. این مقاله با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی به دنبال بررسی تجربه اتحادیه اروپا در سیاستگذاری زیست محیطی است و اعتقاد بر این است که این امر می­تواند در بهینه سازی سیاستگذاری زیست محیطی در ایران مفید باشد. یافته­های پژوهش حاضر نشان می­دهد که مهمترین استراتژی­ها و برنامه­های عملیاتی اتحادیه (در افق سال 2030) تا به امروز شامل استراتژی­های تنوع زیست محیطی، مواد شیمیایی و جنگل، طرح عملیاتی اقتصاد دورانی و برنامه عملیاتی زیست محیطی بوده است. در کنار این­ها، اتحادیه طرح­هایی نیز در جهت مقابله با بحران انرژی، بحران آب و غذا که در ارتباط با مسائل زیست محیطی هستند، داشته است.


کلیدواژه‌ها

موضوعات


1. حافظ‌نیا محمد‌رضا (1385). اصول و مفاهیم ژئوپلیتیک. انتشارات پاپلی، ص 89.
2. پارسا علیرضا (1377). محیط زیست و حقوق بشر: بررسی حق برخورداری از محیط زیست سالم و شایسته به عنوان حقی بشری. اطلاعات سیاسی و اقتصادی، شماره 135 و 136، ص 131.
3. مولایی یوسف (1386). نسل سوم حقوق بشر و حق به محیط زیست سالم. فصلنامه حقوق، دوره 37، شماره 4، ص 275.
4. سلیمی ترکمانی حجت (1392). مفهوم توسعه پایدار در گستره حقوق بین الملل انرژی. مجله حقوقی بین المللی، شماره 49، ص 146.
5. EC. (1999). European Spatial Development Perspective; Towards Balanced and Sustainable Development of the Territory of the European Union. Luxemburg: the European Commission.
6. Raleigh C. & Urdal H. (2007). Climate change, environmental degradation and armed conflict. Political Geography, 26(6), 674-694.
7. Carius A., Dabelko D. G. & Wolf T. A. (2004). Water, conflict and cooperation. Environmental Change and Security Project Report, 10, 60-66.
8. UNDP (2006). Human Development Report, Beyond scarcity: power, poverty and the global water crisis. United Nations Development Programme.
9. Rijsberman F. R. (2006). Water scarcity: Fact or fiction? Agricultural Water Management, 80(1), 5-22.
10. Godfray H. C. J., Beddington J. R., Crute I. R., Haddad L., Lawrence D., Muir J. F., ... ,Toulmin C. (2010). Food security: the challenge of feeding 9 billion people. science, 327(5967), 812-818.
11. Pinstrup-Andersen P. (2009). Food security: definition and measurement. Food security, 1(1), 5-7.
12. Schmidhuber J. & Tubiello F. N. (2007). Global food security under climate change. Proceedings of the National Academy of Sciences, 104(50), 19703-19708.
13. Smyth S. J., Phillips P. W & Kerr W. A. (2014). Food security and the evaluation of risk. Global Food Security.
14. WHO (2005). WHO Air Quality Guidelines Global Update 2005: Report on a Working Group Meeting, Bonn, Germany, 18-20 October 2005: WHO Regional Office for Europe.
15. WFP (2014). Hunger Statistics. United Nations: World Food Program. Retrieved from http://www.wfp.org/hunger/stats
16. EPI. (2014). Environmental performance index. Retrieved from http://www.epi.yale.edu/downloads
17. EC (2014). Environment. Luxemburg: The European Commission.
18. EC (2016). Living well, within the limits of our planet: 7th EAP - The new general Union Environment Action Programme to 2020. Luxemburg: The European Commission.
19. Berry P., Smith A., Eales R., Papadopoulou L., Erhard M., Meiner A., ..., Dige G. (2016). Mapping and assessing the condition of Europe's ecosystems: progress and challenges-EEA contribution to the implementation of the EU Biodiversity Strategy to 2020.
20. EPI (2016). Global metrics for the environment: The Environmental Performance Index ranks countries’ performance on high-priority environmental issues. Retrieved from http://epi.yale.edu/sites/default/files/2016EPI_Full_Report_opt.pdf
21. EC (2010). Water Scarcity and Drought in the European Union. Luxemburg: the European Commission.
22. COR (2011). Water scarcity and desertification: Background note in view of the Europe 2020 MP Survey. Committee of the Regions of the European Union; Available online at: http://bookshop.europa.eu/en/water-scarcity-and-desertification-pbQG 3113833/.
23. Werners S. & Ludwig F. (2012). Water resources in Europe in the context of vulnerability. European Environment Agency.
24. EC (2013). Water. Luxemburg: the European Commission.
25. Langsdorf S. (2011). EU Energy Policy: from the ECSC to the Energy Roadmap 2050. The Green European Foundation.
26. Eurostat (2016). Energy, transport and environment indicators. Publications Office of the European Union, Luxembourg.
27. EC (2014). European Energy Security Strategy. Luxemburg: The European Commission.
28. Matthews A. (2003). Regional integration and food security in developing countries (Vol. 45): Food & Agriculture Org.
29. EIU (2016). Global food security index 2016: An annual measure of the state of global food security. Online: http://foodsecurityindex.eiu.com/Home/DownloadResource?
30. EC (2012). The Common Agricultural Policy: A partnership between Europe and Farmers. Publications Office of the European Union. Luxemburg: The European Commission.
31. Fritz T. (2011). Globalising Hunger: Food Security and the EU's Common Agricultural Policy (CAP).
32. Zahrnt V. (2011). Food security and the EU’S Common Agricultural Policy: Facts against fears. ECIPE (European Centre for International Political Economy) Working paper(1), 23.
33. Serratosa J. (2011). Food Safety Risk Assessment in the E.U. versus U.S. Paper presented at the Optimizing Food Systems for Human Health http://www.arboretum.umn.edu/UserFiles/File/Heatlhy%20Food%20Systems/Jordi%20Serratosa%20abstract.pdf
34. EFSA (2016). EFSA Strategy 2020: Trusted science for safe food. European Food Safety Authority (EFSA).
35. Borch A. & Kjærnes U. (2016). Food security and food insecurity in Europe: An analysis of the academic discourse (1975–2013). Appetite, 103, 13.
36. EC (2021). Environmental strategies and actions plans. Luxemburg: the European Commission.