دوره 6، شماره 2 - ( 1403 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 72-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shieh E. Management of Sea- Based Development. pos 2024; 6 (2) :58-72
شیعه اسماعیل. مدیریت پیشرفت دریاپایه. آمايش سیاسی فضا. 1403; 6 (2) :58-72

استاد شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران ، es_shieh@iust.ac.ir
اهمیت نقش و موقعیت دریایی ایران و بهره­گیری از امکاناتی که سواحل آن در ارتباط با حوزه­های منطقه و جهان دارا می­باشد، زمینه را برای استفاده از آنها به منظور توسعه و رشد اقتصادی و اجتماعی ایران از طریق پیشرفت­های دریاپایه مهیا می­سازد. این نوشتار تلاش بر آن دارد که با توجه به توان­های مناسبی که امکانات اقتصادی و تجاری و بازرگانی دریایی ایران در پیش روی قرار می‌دهد زمینه را به­منظور تحقق هدف­های متعالی پیشرفت دریاپایه آماده کرده و نکاتی را در ارتباط با آن برشمرد. به­رغم این نوشتار یکی از مهمترین نکته­ها در ارتباط و با پیگیری پیشرفت دریاپایه­ای، اعمال مدیریت منسجم و کارایی قابل قبول آن می­باشد. در ابتدای نوشتار، اهمیت موقعیت و توان­های دریایی ایران به­منظور توسعه و رشد مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله به بررسی زمینه‌های تاریخی حوزه­های دریایی ایران پرداخته شده و سپس به بررسی اهمیت ارتباطات اقتصادی و بازرگانی در سطح ملی و منطقه‌ای و جهانی از دیدگاه توسعه برنامه‌های دریاپایه اشاره می‌شود. در ارتباط با این عوامل به بررسی متون نظری پرداخته شده و نقش اهمیت مدیریت دانش­پایه برای تحقق هدف­ها برشمرده شده و آنگاه زمینه­های تحقق برنامه­های تصمیم­گیری شده مورد توجه قرار می­گیرد. این مورد به صورت دسته­بندی شده، نقش مدیریت را در ساماندهی و جهت‌گیری برنامه‌های توسعه دریاپایه ای مطرح می‌سازد و لزوم بهره­گیری از آن را به منظور نیل به هدف­ها مورد توجه قرار می­دهد و لزوم مدیریت جامع را مطرح می‌کند. در تحلیل موضوع، نکاتی موجزتر در ارتباط با نقش مدیریتی برنامه­های پیشرفته دریا محور مورد بررسی قرار می‌گیرد. در پایان نوشتار نیز با جمع‌بندی مطالب مطرح شده به پیشنهاد‌هایی در زمینه‌های کارا بودن هرچه بیشتر نقش مدیریت در تحقق برنامه‌های در نظر گرفته شده در ارتباط با بهره­مندی از حوزه­های دریایی ایران اشاره می­شود.

نوع مقاله: توصیفی و نظرسنجی | موضوع مقاله: آمایش سیاسی فضا
دریافت: 1402/8/3 | پذیرش: 1402/12/27 | انتشار: 1403/3/10