دوره 5، شماره 4 - ( 1402 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 501-484 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abdi H, Hafeznia M R, Roumina E. Investigation of the Reflections of Political Economy on Geographical Spaces, Case Study: Urmia City. pos 2023; 5 (4) :484-501
عبدی همایون، حافظ نیا محمدرضا، رومینا ابراهیم. بررسی بازتاب‌های اقتصاد سیاسی بر فضاهای جغرافیایی، مطالعه موردی: شهر ارومیه. آمايش سیاسی فضا. 1402; 5 (4) :484-501

1- دانشجو ، a.homayoun@modares.ac.ir
2- استاد تمام جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشیار جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس
فضا زیربنای تولیدهای اجتماعی اقتصادی براساس پراگماتیسم سیاسی است که بازتاب­های اقتصاد سیاسی را بروز و نمایش می­دهد. فضاهای جغرافیایی زیربنای فعالیت­های انسانی محسوب می­شوند و این فعالیت­ها بازتاب­های روبنایی به فضا می­بخشند. در همین راستا شهرها مصادیقی از بازتاب­های اقتصاد سیاسی بر فضاهای جغرافیایی قلمداد می­شوند که به‌طور پیوسته از الگوهای نظام­های سیاسی و اقتصادی کشورها در سطوح مختلف (محلی ملی منطقه­ای و بین­المللی) تاثیر می­پذیرند. این پژوهش سعی دارد که بازتاب­های اقتصاد سیاسی در دوره معاصر بر فضای جغرافیایی شهر ارومیه را بررسی کند. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است. بازتاب­های فضای جغرافیایی شهر ارومیه تحت تاثیر مولفه­های اقتصاد سیاسی بر مبنای یافته­های اسنادی، سنجش از دوری (GHSL & ESA) و ارزیابی نخبگان در قالب یافته­های میدانی پرسشنامه مورد سنجش قرار گرفتند و یافته­های پرسشنامه­ای به وسیله نرم­افزار Amos تجزیه و تحلیل شدند. بر پایه ارزیابی فرضیات از طریق آزمون­های نرم­افزار مورد نظر مشخص شد که بازتاب‌های اقتصاد سیاسی بر فضای جغرافیایی شهر ارومیه عبارت­اند از: الف) تمرکز قدرت و ثروت در فضاهای خاص؛ ب) گردش مازاد سرمایه و ثروت در تولید فضا­های جدید؛ ج) شکل گیری فضاهای فقر؛ د) کالایی سازی فضای شهر ارومیه در چرخه دوم سرمایه­داری؛ و ه) گسترش و انبساط فضایی.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آمایش سیاسی فضا
دریافت: 1401/9/24 | پذیرش: 1402/2/17 | انتشار: 1402/9/10