دوره 5، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 51-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ansari Y, Mahkouii H, Shamsoddini A, Ahmadi Nohadani S. Probe into the Impact of Neighborhood and Tribalism on the Results of the Islamic Consultative Assembly Elections (Case Study: The 11th Term of Boyer Ahmed, Dana, and Margon Constituencies). pos 2022; 5 (1) :35-51
انصاری یوسف، مهکویی حجت، شمس الدینی علی، احمدی نوحدانی سیروس. بررسی تاثیر همسایگی و طایفه گرایی بر انتخابات مجلس شورای اسلامی (مطالعه موردی: یازدهمین دوره حوزه انتخابیه بویر احمد، دنا و مارگون ). آمايش سیاسی فضا. 1401; 5 (1) :35-51

1- دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی ، گروه جغرافیا ، واحد نجف آباد ، دانشگاه آزاد اسلامی ، نجف آباد ، ایران ، ansariyousef96@gmail.com
2- استادیار گروه جغرافیا ، واحد نجف آباد ، دانشگاه آزاد اسلامی ، نجف آباد ، ایران ، نویسنده مسئول
3- استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی ، واحد مرودشت ، دانشگاه آزاد اسلامی ، مرودشت ، ایران
4- استادیار جغرافیای سیاسی ، دانشگاه تربیت مدرس ، تهران ، ایران
چکیده
جغرافیای انتخابات شاخه‌ای از جغرافیای سیاسی است که به مطالعه جنبه‌های جغرافیای انتخابات مانند: سازماندهی فضایی انتخابات، تنوع فضایی در الگوهای رای گیری و تاثیر عوامل جغرافیای و فضایی در تصمیم‌های رای دهندگان می‌پردازد. معمولا رای دهندگان با توجه به نیازها، باورها و سبک زندگی که دارند در قالب الگوهای متنوعی به کاندیداهای مختلفی رای می‌دهند که یکی از این انواع الگوها، الگوی رای همسایگی می‌باشد. براساس این الگو، ساکنان یک فضای جغرافیایی خاص مانند (محله، روستا، شهر و استان) در قالب جامعه رای دهندگان با نامزدهایی که در آن مکان زاده شده‌اند یا زندگی می‌کنند همذات پنداری دارند و تصور می‌کنند که نامزد آن محدوده خاص (زادگاه) شان تنگناها و مشکلات آنان را بهتر درک می‌کنند از این رو بیشتر به او رای می‌دهند. این پژوهش به دنبال بررسی نقش متغیر همسایگی و گرایشات طایفه‌ای در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در حوزه انتخابیه بویراحمد، دنا و مارگون است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است و برای تبیین بهتر موضوع از نرم افزارهای GIS وEXCEL  استفاده شده است. بربنیاد یافته‌های پژوهش این نتیجه حاصل می‌شود که متغیر همسایگی و گرایشات زادگاهی و طایفه‌ای مهمترین عامل موثر بر الگوی رای نامزدهای انتخاباتی حوزه انتخابیه یاد شده می‌باشد. از طرفی با بررسی میزان و شدت همسایگی در بین طوایف و اقوام ساکن در شهرستان­های حوزه انتخابیه مذکور، مشخص شد که تاثیر همسایگی در برخی شهرستان­ها و حوزه­ها (بویراحمد و دنا) بیشتر و در برخی مکان­ها و فضاها (مارگون) کمتر است. چنین تفاوت­هایی به واسطه معیار میزان جمعیت شهرستان­های مذکور خلق شده است.
دریافت: 1400/12/27 | پذیرش: 1401/2/11 | انتشار: 1401/11/10