دوره 4، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 22-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

Afzali R, Pishgahifard Z P, Ahamadi A, Moradi . E, Suleiman R A. Reflection of the Disputed Areas of the Kurdistan Region and the Central Government of Iraq in the Security Council Resolutions. pos 2021; 4 (1) :14-22
افضلی رسول، پیشگاهی فرد زهرا، احمدی سیدعباس احمدی، مرادی اسکندر، سلیمان رشید علی. بازتاب مناطق مورد منازعه اقلیم کردستان و دولت مرکزی عراق در قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد. آمايش سیاسی فضا. 1400; 4 (1) :14-22

1- دانشیار گروه جغرافیای سیاسی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران.
2- استاد گروه جغرافیای سیاسی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران.
3- استادیار گروه جغرافیای سیاسی، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، ایران.
4- استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، کردستان، ایران.
5- دانشجوی دکترا گروه جغرافیای سیاسی، دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران، تهران، ایران. ، geo.soleyman2021@gmail.com
تنش بین کردها و دولت مرکزی عراق در طول تاریخ معاصر این کشور همواره تداوم یافته است. ژئوپلیتیک تحمیلی قدرت­های فرا منطقه­ای در عراق بیش از نیم قرن است که مقاومت خشونت آمیز قومی را رقم زده است. کشور عراق قبل از هر چیز مخلوق سیاست ژئوپلیتیکی فرامنطقه­ای است. رهبران این کشور همواره در ایجاد هویت ملی فراگیر با مشکل رو به رو بوده و تنها ابزارهای خشن را به کار برده‌اند. یکی از مشکلات عراق برای ثبات سیاسی و ایجاد یک ساخت منسجم توافق با حکومت فدرال کردستان عراق بر سر مسائل مورد مناقشه است، در این میان یکی از مناقشه انگیزترین عوامل بین حکومت مرکزی با کردها مسائل مربوط به مناطق مورد مناقشه است، که چگونگی حل و فصل آن در قانون اساسی عراق و قطعنامه­های شورای امنیت بازتاب گسترده داشته است و راهکارهای متنوعی ارائه شده است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی درصدد است که منازعه سرزمینی کردها و دولت مرکزی عراق را بررسی و تبیین نماید. نتایج تحقیق گویای آن است که حل و فصل مناقشات سرزمینی تحت تاثیر رقابت­های ژئوپلیتیکی قرار گرفته و بهترین راه حل این بحران استفاده از الگوی حکمرانی خوب برای توسعه و ثبات آن مناطق است.
دریافت: 1400/9/10 | پذیرش: 1400/11/5 | انتشار: 1400/11/17