دوره 5، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 69-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

Balist J, Mirzaei M R, Afsari R. Arvandrud Hydropolitical Spatial Analysis in Multiscale to Identify Controversial Factors. pos 2022; 5 (1) :52-69
بالیست جهانبخش، میرزایی محمدرضا، افسری رسول. تحلیل فضایی هیدروپلیتیک اروندرود در چند مقیاس به منظور شناسایی عوامل مناقشه برانگیز. آمايش سیاسی فضا. 1401; 5 (1) :52-69

1- برنامه ریزی محیط زیست، دانشکدگان فنی، دانشگاه تهران ، j.balist@ut.ac.ir
2- دانشجوی دکترای جغرافیا، دانشگاه فردوسی مشهد
3- استادیار شهرسازی-پدافند غیر عامل، دانشگاه عالی دفاع ملی.
چکیده
منابع آبی با توجه به ماهیت خود، علاوه بر بخشیدن حیات به یک سرزمین و موجودات آن، می­تواند سرمنشا اختلاف بین کشورها و ملت­های دارای منابع مشترک و ایجاد خسران­های بزرگی شود. در این راستا زمینه تحقیقاتی جدیدی به نام هیدروپلیتیک به وجود آمده است که به بررسی این مسائل می‌پردازد. با توجه به وضعیت اقلیمی خاورمیانه و محدودیت گسترده منابع آبی در این منطقه، هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت هیدروپلیتیک حوضه­های آبریز مشترک ایران با کشورهای همسایه با تاکید بر دجله و فرات و به ویژه اروندرود است. با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی ابتدا مرور منابع به صورت سیستماتیک انجام شد و سپس با استفاده از تحلیل فضایی وضعیت منابع آبی منطقه شناسایی و مورد بررسی قرار گرفت. بررسی­ها در سه مقیاس کلان در سطح حوضه دجله و فرات، مقیاس میانی در سطح حوضه کرخه و کارون و مقیاس محلی در سطح محدوده مشترک اروندرود انجام گرفت. بررسی‌ها نشان داد که با مهار آب­ها توسط کشورهای بالادست و با توجه به رشد خیلی زیاد جمعیت و مصرف آب در عراق، وضعیت هیدروپلیتیک این منطقه بیش از پیش تنش­زاتر خواهد شد. همچنین با توجه به محدودیت عراق در دسترسی به آب‌های آزاد و در اختیار داشتن خط ساحلی بسیار کم و نامناسب در راستای حمل­و­نقل دریایی، زمینه تنش در این منطقه در آینده وجود دارد.
نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: جغرافیای سیاسی
دریافت: 1400/10/30 | پذیرش: 1401/2/26 | انتشار: 1401/11/10