دوره 3، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 3 شماره 3 صفحات 204-193 | برگشت به فهرست نسخه ها

Molaei A. The Role of Spirituality in the Identity of the Iranian-Islamic City approaching Islamic Ethics. pos 2021; 3 (3) :193-204
مولایی اصغر. جایگاه معنویت در هویت شهر ایرانی_اسلامی با تاکید بر اخلاق اسلامی. آمايش سیاسی فضا. 1400; 3 (3) :193-204

استادیار شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه هنر اسلامی تبریز، ایران. ، A.molaei@tabriziau.ac.ir
شهر ایرانی اسلامی، شهری مبتنی بر احکام، اخلاق و معنویت اسلامی است. معنویت اسلامی به‌عنوان یکی از مراحل روحی و روانی انسان‌ها است که در کمال وی از منظر تفکر شیعی جایگاه والایی دارد. معنویت در اندیشه اسلامی غالب در فضاهای مذهبی، عبادی و نیایشی قابل ادراک و دریافت است. با این توصیف هدف این مقاله، بازشناسی جایگاه معنویت در هویت شهرهای ایرانی اسلامی است. پژوهش حاضر با روش تحقیق تاریخی، تحلیلی و پژوهش میان رشته­ای و با استفاده از شیوه­های مطالعه اسنادی، کتابخانه­ای و پژوهش‌های موردی انجام می­شود. یافته­های این مطالعه نشان می­دهد که پرداختن به معنویت از طریق، پایبندی به اخلاق اسلامی، بزرگداشت شعائر مذهبی و مناسک مذهبی، توسعه فضاهای مذهبی در راستای ارتقای معنویت و فضاهای معنوی در شهرهای ایرانی اسلامی، می‌تواند موثر واقع گردد. معنویت در شهرهای اسلامی ایرانی، می­تواند در رویدادها، فعالیت‌ها و رفتارهای جمعی و فردی و اخلاقیات حاکم بر آن‌ها نمود یابد، یا در محیط طبیعی و مصنوعی و فضای فیزیکی و بناهایی که با تواضع و مبتنی بر احکام اسلامی احداث شده­اند، تجلی یابد. چنان‌که هر تازه واردی آن را در شهر احساس نموده و علاوه بر آن به رشد معنوی انسان‌ها کمک نماید. احترام به اخلاقیات و پایبندی به اصول اسلامی از جمله حقوق خداوند، حقوق نفس، حقوق سایر انسان‌ها، حقوق طبیعت می‌تواند به شکل گیری معنویتی پایدار بیانجامد.

دریافت: 1400/4/15 | پذیرش: 1400/6/24 | انتشار: 1400/6/30