دوره 3، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 69-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

ربییعی حسین. تحول مفهوم قدرت در قرن بیست و یک و آینده توازن قوا در منطقه جنوب غرب آسیا. آمايش سیاسی فضا. 1399; 3 (1) :56-69

استادیار گروه جغرافیای سیاسی دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی، تهران ، Rabiee@khu.ac.ir
مفهوم قدرت و منابع و ابزارهای اعمال آن همواره در درازای تاریخ دگرگون شده و تکامل یافته است. هر پیشرفت علمی یا فناوری خواه در ابزارهای جنگی نخستین یا ابزارهای نابودگر گروهی و یا در منابع اقتصادی یا سیاسی قدرت به شکلی در رفتار بازیگران نیز تغییراتی را ایجاد کرده و در بسیاری مواقع جابجایی در کانون‌های قدرت و صاحبان آن ایجاد کرده است. منطقه جنوب غرب آسیا به دلیل پراکندگی نامتوازن منابع قدرت و رفتارهای رقابتی بازیگران از پایان جنگ جهانی اول تاکنون همواره در تنش و بی‌ثباتی بوده است. در این نوشتار با بررسی دگرگونی‌های نوین در مفهوم و منابع قدرت، نتایج آن بر توزیع قدرت و توازن قوا در جنوب غرب آسیا مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. بررسی نشان می‌دهد که به‌ویژه در قرن بیست و یک و با از فروپاشی نظام سنتی توزان قوا در منطقه و از بین رفتن قدرت کشورهای عراق و سوریه و حتی لیبی و ورود بازیگران جدید و کم تجربه‌ای مانند قطر و امارات متحده به بازی‌های منطقه‌ای هرج و مرج این منطقه را تشدید و بی ثباتی دامنه‌داری را پی ریزی کرده است.
واژه‌های کلیدی: قدرت، توازن قوا، جنوب غرب آسیا
دریافت: 1399/7/17 | پذیرش: 1399/9/10 | انتشار: 1399/10/10