دوره 2، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 190-173 | برگشت به فهرست نسخه ها

Roumina E, lalehzari B. The effect of politics on the physical and spatial development of Kerman. pos 2020; 2 (3) :173-190
رومینا ابراهیم، لاله زاری بهزاد. تأثیر سیاست بر توسعه کالبدی فضایی شهر کرمان. آمايش سیاسی فضا. 1399; 2 (3) :173-190

1- استادیار جغرافیای سیاسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس تهران، ایران
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس ، behzadlalehzari@modares.ac.ir
نظام سیاسی حاکم نقش بسیار تعیین کننده‌ای در رشد و جهت توسعه فضایی شهرها دارند. نقش آفرینی سیاسی دولت‌ها از جنبه‌های مختلف می‌تواند در این امر مهم موثر باشد و در طی دهه‌های گذشته هم در عرصه سیاست گذاری، هم تخصیص منابع کمیاب از جمله زمین شهری نقش داشته است. شهر کرمان از سال ۱۳۰۷ تا ۱۳۵۷ دارای وسعت ۸ کیلومترمربع و ۱۴۰۷۶۱ نفر جمعیت بوده است که از سال ۱۳۵۷ تا ۱۳۹۵ به ۱۴۰ کیلومترمربع گسترش یافته و به جمعیت۵۳۷۷۱۸ نفر رسیده است. در این راستا، هدف پژوهش حاضر تاثیر سیاست بر توسعه فضایی شهر کرمان بعد از انقلاب اسلامی‌می‌باشد. روش انجام این تحقیق توصیفی تحلیلی است. گردآوری داده­ها مبتنی بر روش کتابخانه­ای، اسنادی و میدانی می­باشد و جهت تجزیه و تحلیل داده­ها از نرم افزار GIS و SPSS و مدل­های تحلیل توسعه فضایی استفاده شد. نتایج حاصل از مدل آنتروپی شانون، نشان می­دهد شهر کرمان طی سال­های اخیر گسترش فضایی به‌صورت پراکنده و غیرمتراکم بوده است و به‌طور کلی شهر کرمان در سال­های اخیر رشد پراکنده­ای به‌خصوص در سال ۱۳۹۰ که مقدارآنتروپی برآورد شده برابر با ۴۶/۱ محاسبه شده، با توجه به اینکه حداکثر Ln(۴)=۱/۳۸ بوده است. نشانگر توسعه فضایی این شهر به‌صورت بی­قواره (اسپرال) بوده است. همچنین با توجه به داده‌های کتابخانه‌ای و نتایج حاصل از آزمون­T تک نمونه­ای نیز نشان داد که تصمیم‌های سیاسی بعد از انقلاب اسلامی‌در کشور، همگی به نحوی بر توسعه کالبدی- فضایی شهر کرمان تاثیر گذار بوده است.
واژه‌های کلیدی: کرمان، توسعه فضایی، سیاست
دریافت: 1400/4/12 | پذیرش: 1399/4/10 | انتشار: 1399/4/10