دوره 2، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 64-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Etaat J, azizzadehtasouj M. Geopolitical explanation of the science and technology in economics and power. pos 2019; 2 (1) :53-64
اطاعت جواد، عزیززاده طسوج محسن. تبیین ژئوپلیتیکی علم و فناوری در اقتصاد و قدرت. آمايش سیاسی فضا. 1398; 2 (1) :53-64

1- استاد دانشگاه شهید بهشتی تهران
2- دانشگاه تربیت مدرس تهران ، m.azizzadeh@modares.ac.ir
به قول فردوسی: ((توانا بود هر که دانا بود)) دانایی، واقعا توانایی است. علم، اقتصاد و قدرت بر یکدیگر تاثیر دارند. قدرت علم، بافت های اجتماعی، بازار اقتصادی، اندیشه سیاسی و توان نظامی را متحول کرده است و از مرزهای طبیعی عبور کرده و وزن ژئوپلیتیکی کشور ها را متحول ساخته است.
شناسایی رابطه میان دانش، وضعیت اقتصادی و قدرت همواره از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است. مطالعات نشان می دهد که به لحاظ اقتصادی، قدرت و علم و فن اوری هر یک از کشورها  در جایگاه متفاوتی قرار می گیرند و با توجه به این جایگاه  اهداف و سیاست ها آنها  متغیر است. در این راستا، این پژوهش با هدف تحلیل پیوندهای میان علم و فن اوری، اقتصاد و قدرت کشورها به انجام رسیده و سعی دارد با تحلیل این شاخص ها رابطه میان مقوله های علم و فناوری، اقتصاد و قدرت را تبیین کند.
روش تحقیق این مقاله، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات شامل: بهره گیری از منابع آماری می باشد و جامعه مورد مطالعه آن شامل 37 کشوری است که در یک دوره 9 ساله 2010 تا 2018 در قالب سه موئلفه با یکدیگر مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفته اند.
نتایج از ان است که بین شاخص های علم و فن اوری کشورها و قدرت اقتصادی هم بستگی مثبتی وجود دارد و همچنین بین قدرت اقتصادی و قدرت سیاسی کشورها ارتباط مستقیمی برقرار است. به علاوه کشورهایی که از نظر علم و فن اوری جایگاه مناسبی برخوردارند از نظر قدرت نیز جایگاه مطلوبی دارند.
واژه‌های کلیدی: ژئوپلیتیک، علم، فن اوری، قدرت، اقتصاد
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آمایش سیاسی فضا