1- گروه جغرافیا و برنامهریزی شهری،
2- گروه جغرافیای سیاسی
چکیده: (9373 مشاهده)
اهداف: در شهرها از حریم برای تامین نیازهای شهر و بهعنوان ابزاری برای محدودکردن ساختوسازهای غیرمجاز استفاده میشود و حریم، فضای مناسبی برای استقرار صنایع متنوع و مزاحم شهری است که امکان فعالیت آنها در محدوده شهرها وجود ندارد. پژوهش حاضر با هدف ارایه تحلیل راهبردی وضعیت نظام مدیریت سیاسی حریم منطقه شهری تهران انجام شد.
ابزار و روشها: پژوهش کاربردی حاضر از نوع اسنادی- تحلیلی در شهر تهران اجرا و با استفاده از رویکرد استراتژیک صورت گرفت. برای جمعآوری اطلاعات از مطالعات کتابخانهای و پیمایشی و برای ارزیابی شرایط درون سیستمی و برون سیستمی از مدل ترکیبی (AHP-SOWT) بهره گرفته شد. بنابراین فهرستی از متغیرهای اثرگذار تهیه و سپس با نظرسنجی از متخصصان امر، اقدام به وزندهی هر یک از متغیرها شد و عوامل داخلی و خارجی و راهبردها بهدست آمدند.
یافتهها: مجموع نمرههای نهایی عوامل بیرونی برای تحقق مدیریت یکپارچه حریم کلانشهر تهران 48/3 و برای عوامل داخلی 6/3 بود و راهبردهای قابل قبول برای مدیریت یکپارچه حریم کلانشهر تهران، راهبردهای تهاجمی (SO)تشخیص داده شد.
نتیجهگیری: مهمترین راهبردهای تهاجمی شامل تهیه طرح هادی برای روستاهای فاقد طرح، تدوین برنامه فراگیر حضور موثر سازمانها و نهادهای ذیدخل، شناخت و مکانیابی فضاهای مناسب در جهت استقرار فعالیتهای منطبق با عملکرد حریم شهر، نظارت جدی بر کاهش آلودگیها، برنامهریزی و طراحی و ایجاد زیرساخت سبز شهری، زمینهسازی برای ایجاد مشارکت موثر شهروندان و برگزاری همایش ملی و بینالمللی و تورهای حریمشناسی است.
نوع مقاله:
مقالات علمی پژوهشی |
موضوع مقاله:
آمایش سیاسی فضا دریافت: 1396/4/5 | پذیرش: 1397/10/23 | انتشار: 1398/5/7