راهنمای نویسندگان

 
دستورالعمل نگارش مقاله:
انواع فرمت مقالات مورد قبول نشریه؛ پژوهشی اصیل، پژوهشی کوتاه، توصیفی و نظرسنجی، مروری سیستماتیک، گزارش موردی و نامه به سردبیر است. تمامی مقالات باید از نظر ساختار حایز شرایط زیر باشند:
الف) عنوان فارسی و انگلیسی (ترجمه دقیق)
ب) چکیده فارسی و انگلیسی (ترجمه دقیق) دارای بخش­ های اهداف (Aims)، روش­ ها (Methods)، یافته­ ها (Findings) و نتیجه­ گیری (Conclusion) حداقل ۱۵۰ و حداکثر ۲۵۰ کلمه
پ) کلیدواژه­های فارسی و انگلیسی (ترجمه دقیق)، حداقل ۳ و حداکثر ۶ کلمه که باید از MeSH (Medical Subject Heading) انتخاب شوند.
ت) مشخصات متن اصلی مقاله با توجه به نوع مقاله به شرح زیر است:
پژوهشی اصیل
این مقالات حاصل فعالیت پژوهشی نویسنده(گان) هستند و در آنها فرآیند تحلیلی روی داده‌ها انجام شده و صرفاً توصیفی نیستند. حداقل ۷۰% مقالات هر شماره به این مقالات اختصاص دارند. بخش‌های این مقالات شامل مقدمه، مواد و روش­‌ها، یافته‌ها (با حداکثر ۴ دیاگرام)، بحث و نتیجه­‌گیری است (۳۰۰۰ تا ۸۰۰۰کلمه).
پژوهش کوتاه
مقالات پژوهشی در حوزه‌های نوین که دستاورد جدیدی را ارایه داده و پیشینه کمی در ادبیات موضوع مورد نظر دارند. جنبه نوآوری این مقالات بسیار حایز اهمیت است و صرف اندازه کوتاه مقاله نمی‌تواند آن را در زمره این گونه مقالات قرار دهد. بخش‌های این مقالات شامل مقدمه، مواد و روش­‌ها، یافته‌ها (با حداکثر ۲ دیاگرام)، جنبه‌های نوآوری و نتیجه­‌گیری است (۱۵۰۰تا ۲۰۰۰کلمه).
توصیفی و نظرسنجی
مقالاتی که صرفا به جمع‌آوری داده‌های توصیفی از طریق ابزارهای گوناگون مانند چک‌لیست و پرسش‌نامه می‌پردازند و تحلیل آماری مشخصی در آنها ارایه نمی‌شود. این مقالات در حوزه مقالات پژوهشی نیستند و تنها در صورتی که بتوانند جنبه کاربردی قوی و اثرگذار خود را نشان دهند پذیرفته می‌شوند. بخش‌های این مقالات شامل مقدمه، ابزار و روش‌ها، یافته‌ها (با حداکثر ۲ دیاگرام)، جنبه‌های کاربردی و نتیجه‌گیری است (۲۰۰۰تا ۲۵۰۰کلمه).
مروری سیستماتیک
مقالات مروری با ساختار پژوهشی که توسط نویسنده(گان) صاحب‌نظر در حوزه مورد نظر نوشته می‌شود. مواد مورد استفاده در این مقالات، سایر مقالات پژوهشی در حوزه موضوعی مورد نظر است که باید بررسی جامعی روی آنها انجام شده باشد. بخش‌های این مقالات شامل مقدمه، اطلاعات و روش‌­ها، یافته‌ها (با حداکثر ۱ دیاگرام)، بحث و نتیجه­‌گیری است (۴۰۰۰ تا ۸۰۰۰کلمه؛ ۵۰ تا ۶۰منبع که حداقل ۵ عنوان آن مقالات پژوهشی اصیل خود نویسنده باشد).
گزارش موردی
در صورت مواجهه با موارد نادر به خصوص در زمینه پزشکی، نویسنده می‌تواند گزارشی از بیمار مورد نظر را به علاوه اقدامات درمانی و نتایج حاصل از آن اقدامات ارایه نماید. بخش‌های این مقالات شامل مقدمه، بیمار و روش‌ها، یافته‌ها (با حداکثر ۲ دیاگرام)، نتیجه‌گیری است (۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰کلمه).
نامه به سردبیر
این مقالات معمولاً به نظر افراد خبره در مورد مقالات منتشرشده در نشریه و احیاناً نقد آنها اختصاص دارد. در موارد مناسبتی، سردبیر می‌تواند شخصاً یا با دعوت از افراد صاحب‌نظر اقدام به نگارش این دست مقالات نماید. بخش‌های این مقالات شامل مقدمه، تیترهای اصلی به صلاحدید نویسنده (۱ تا ۲ مورد) و نتیجه‌گیری است (۸۰۰ تا ۱۰۰۰کلمه).
ث) تمامی مقالات باید در انتهای خود دارای ۵ بخش تشکر و قدردانی، تاییدیه‌های اخلاقی، تعارض منافع، سهم نویسندگان در مقاله و منابع مالی/حمایت‌ها باشند. در صورتی که موردی برای ارایه در هر تیتر وجود ندارد از عبارت "موردی توسط نویسندگان گزارش نشده است" استفاده نمایید.
ج) ارجاع به منابع در همه موارد لازم به­صورت کامل رعایت و برای ارجاع به منبع از سیستم شماره­گذاری استفاده شود. بدین شکل که منابع در قسمت فهرست منابع و براساس ترتیب استفاده در متن طبقه­بندی گردیده و به ترتیب شمار­ه­گذاری شوند. در هر کجای لازم متن، عدد مربوط به منبع مورد نظر در [...] آورده شود. در صورتی که در یک [...] به بیش از یک منبع ارجاع شود اعداد باید از راست به چپ بزرگ شده و با ویرگول از هم جدا شوند (مثال: [۸، ۱۱، ۴۲]). اگر چند منبع مورد استناد متوالی باشند با خط تیره از هم جدا می‌شوند و جهت نگارش به‌صورت ریاضی می‌شود (مثال: [۱۲، ۲۵، ۳۸-۳۲، ۵۱-۴۴]).
چ) منابع مورد استناد در متن، در انتهای متن مقاله به ترتیب ورود به متن فهرست شده و شماره‌گذاری می‌شوند. توجه داشته باشید که تنها منابع معتبر قابل استناد در نگارش مقالات پژوهشی منابعی هستند که محتوای آنها داوری‌همتراز‌شده باشد. به این ترتیب، کتاب، سایت اینترنتی، مطالب ارایه‌شده در کنفرانس‌ها، پایان‌نامه یا رساله دانشجویی و ... منابع معتبر نیستند و تنها مقالات منتشرشده در نشریات پژوهشی، منابع معتبر به حساب می‌آیند. به همین دلیل، حداقل ۸۰% منابع مورد استناد در مقاله ارسالی نویسندگان باید از مقالات منتشرشده معتبر باشند.
نکته: استفاده از مقالات مجله به عنوان منبع (ارجاع دهی به مقالات منشرشده مجله آمایش سیاسی فضا)، برای مولفان امتیاز خواهد داشت.

 
دستورالعمل ارسال مقاله
۱- فرستنده مقاله، به‌عنوان رابط کلیه امور مجله در مورد مقاله در نظر گرفته می­شود و کلیه مکاتبات و اطلاع­رسانی­های بعدی با وی صورت می­گیرد. در هنگام ارسال مقاله باید نامه‌­ای مبنی بر تایید و معرفی نویسنده رابط به امضای کلیه نویسندگان به مجله ارسال شود که در آن ترتیب درج اسامی نویسنگان و یک "نویسنده مسئول" نیز مشخص شده باشد.
۲- به هنگام ارسال یا ویرایش پرونده مقاله دقت داشته باشید که چکیده فارسی و انگلیسی و کلیدواژه­‌های فارسی و انگلیسی و همچنین مشخصات خواسته‌شده نویسندگان به دقت در جای مناسب نوشته شوند. مقالات فاقد این اطلاعات در روند بررسی وارد نمی‌­شوند.
۳- کل فایل مقاله را به صورت تک‌ستونی، در کاغذ A۴ با فواصل مساوی ۳ سانتیمتر از بالا، پایین، چپ و راست،  با فونت فارسی میترا (اندازه ۱۲) و فونت انگلیسیTimes New Roman (اندازه ۱۱) و با فاصله خطوط ۵/۱ واحد تنظیم نمایید.
۴- فایل مقاله باید دارای ۵ قسمت مجزای صفحه اول (۱ صفحه)، چکیده (۱ صفحه)، متن مقاله، منابع و دیاگرام‌ها (هر کدام در یک صفحه مجزا و توضیح هر کدام در همان صفحه) باشد.
الف) در صفحه اول باید عنوان فارسی و انگلیسی و مشخصات کلیه نویسندگان به ترتیب درج نام نوشته شود.
-              برای نویسنده مسئول باید نام، نام­‌خانوادگی، آخرین مدرک اخذشده و رشته تحصیلی، وابستگی (به این صورت نام گروه آموزشی، نام بخش/مرکز تحقیقاتی، نام دانشکده/پژوهشکده، نام دانشگاه/پژوهشگاه، شهر، کشور)، شماره همراه، شماره ثابت و آدرس پستی و پست الکترونیک مشخص شده باشد.
-              برای سایر نویسندگان باید نام، نام­‌خانوادگی، آخرین مدرک اخذشده و رشته تحصیلی، وابستگی (به این صورت نام گروه آموزشی، نام بخش/مرکز تحقیقاتی، نام دانشکده/پژوهشکده، نام دانشگاه/پژوهشگاه، شهر، کشور) و پست الکترونیک مشخص شده و ترتیب قرار گرفتن نام آنها مشخص باشد.
ب) در صفحه چکیده باید ابتدا چکیده و کلیدواژه­ های فارسی و سپس چکیده و کلیدواژه­ های انگلیسی نوشته شود.
پ) در متن اصلی مقاله از آوردن پانویس به شدت پرهیز کنید. تنها موردی که پانویس می‌تواند ارایه شود زمانی است که مطلبی بیش از ۵۰۰ کلمه از منبعی نقل شده باشد که در این مورد باید در پانویس به منبع اشاره شود و صرف ارجاع کافی نیست.
ت) در متن مقاله از آوردن هرگونه دیاگرام (شکل، جدول یا نمودار) خودداری کنید و فقط در مکان­هایی که باید هرکدام از موارد فوق قرار گیرند، شماره آن (مثلاً شکل ۲، جدول ۴ یا نمودار ۱)، به‌صورت وسط­چین، داخل پرانتز، با یک خط فاصله از متون بالا و پایین آورده شود. دیاگرام­ها در انتهای مقاله و هرکدام در صفحات مجزا آورده شوند و حتماً شماره و توضیح (اندازه فارسی ۱۰ و انگلیسی ۹) داشته باشند. در متن برای شماره­گذاری و ارجاع به شکل، جدول و نمودار سه سری شماره­گذاری مستقل انجام شود. توجه داشته باشید که توضیحات هر دیاگرام باید به‌گونه‌ای باشد که بدون نیاز به متن مقاله بازگوکننده محتویات آن باشد.
ث) متن مقاله به فارسی نوشته و از نگارش کلمات با حروف رومن اکیداً پرهیز شود؛ در مواردی که کلمه غیرفارسی معادل رایجی در زبان فارسی ندارد، همان کلمه با حروف فارسی آوانویسی شود. در هر جای متن که لازم به نظر می­رسد، معادل غیرفارسی کلمه فارسی در همان محل و داخل پرانتز آورده شود (به هیچ وجه از پانویس برای این موضوع استفاده ننمایید). بدیهی است که معادل غیرفارسی یک کلمه­ مشخص، فقط یک­بار و در اولین مورد استفاده کلمه فارسی آن نوشته می­شود.
ج) پذیرش مقاله در نشریات دانشگاه تربیت مدرس تنها و تنها به‌صورت الکترونیک صورت می­گیرد. مراحل ارسال مقاله به‌صورت الکترونیک به شرح زیر است:
۱- پس از ورود به سایت اختصاصی هر نشریه، ثبت‌نام در آن برای ارسال مقاله الزامی است.
۲- پس از ورود با نام کاربری خود به سایت، "فرم ارسال مقاله" را از بخش برای نویسندگان انتخاب کنید.
۴- در مرحله بعد، تعداد نویسندگان، نوع مقاله و همچنین موضوع مقاله (تا حداکثر ۳ عنوان) را انتخاب و تایید نمایید.
۵- در صفحه‌ای که در این مرحله در اختیار شما قرار می‌گیرد، تمام قسمت‌های اجباری باید با اطلاعات صحیح تکمیل شوند. توجه داشته باشید که اگر سیستم نیز ارسال مقاله را تایید نماید، درصورتی‌که همه اطلاعات کامل نبوده و یا فایل مقاله به ترتیب عنوان‌شده ارسال نشده باشد، مقاله توسط مدیر سایت برگشت داده می‌شود. برای ارسال فایل مقاله یک و تنها یک فایل که حاوی تمام اطلاعات مقاله است باید فراگذاری و ارسال شود. فایل مقاله می­‌بایست دارای فرمت word و حاوی صفحه مشخصات مقاله و نویسندگان؛ چکیده و کلیدواژه‌ها؛ متن مقاله؛ منابع؛ و جداول، نمودارها و اشکال به همراه توضیحات آنها باشد.

شیوه رفرنس دهی 
شیوه ارجاع در مقاله باید به سبک APA و تماماً به لاتین و منابع مورد استناد در داخل متن با ذکر نام‌خانوادگی نویسنده، سال انتشار و شماره صفحه داخل پرانتز آورده شود.
مانند: (میرحیدر، 1386: 22) ترجمه صحیح (Mirhaydar,2007:22). همچنین شیوه نگارش مشخصات منابع و مراجع در انتهای مقاله براساس حروف الفبا بایستی به‌صورت نمونه‌های زیر با ترجمه دقیق و در انتها در داخل کروشه ذکر [Persian] باشد. 

کتاب: نام خانوادگی، نام نویسنده (نویسندگان) یا مترجم، (سال انتشار)، عنوان کتاب، محل انتشار،  ناشر و DOI مربوطه. 
Hafeznia, Mohammad Reza. (2006). Principles and Concepts of Geopolitics,[In Persian], Mashhad: Papoli Publications. 
 
مجله: نام خانوادگی، نام نویسنده (نویسندگان)، (سال انتشار)، عنوان مقاله، نام مجله، شماره مجله و DOI مربوطه. 

اینترنت: نام خانوادگی، نام نویسنده (نویسندگان)، (سال انتشار یا دسترسی)، عنوان اثر، شناسه(آدرس) سایت/ پایگاه و DOI مربوطه.



نکته: به اطلاع مولفان گرامی می رساند ارسال چکیده مبسوط انگلیسی و ترجمه منابع برای انتشار مقالات الزامی است