دوره 4، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 125-112 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadrania H, Kaviani rad M, Nasri Fakhrdavod S. The Impact of water shortage crisis on Iran-Iraq Hydropolitical Relations. pos 2022; 4 (2) :112-125
صدرانیا حسن، کاویانی راد مراد، نصری فخرداود صدیقه. تاثیر بحران کم آبی بر مناسبات هیدروپلیتیک ایران و عراق. آمايش سیاسی فضا. 1401; 4 (2) :112-125

1- استادیار گروه مطالعات ایران، پژوهشکده مطالعات راهبردی، تهران، ایران. ، h.sadrania@gmail.com
2- دانشیار جغرافیای سیاسی، دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران.
3- استادیار سیاستگذاری عمومی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران.
چکیده:   (1909 مشاهده)
موقعیت جغرافیایی عراق به‌گونه‌ای است که بسیاری از رودهای فصلی و دائمی کشورهای پیرامونی به این کشور سرازیر می‌شوند. عراق خود فاقد منابع آبی پایدار کافی برای رفع نیازمندی‌های توسعه‌ای و زیرساختی است. از این‌رو، آینده امنیت و توسعه عراق به رویکرد هیدروپلیتیک کشورهای پیرامونی وابسته است. طی یک‌ و نیم دهه گذشته نیز ایران در قالب طرح ساماندهی و توسعه منابع آب و خاک غرب کشور به مهار آب‌های خروجی از مرزهای غربی کشور پرداخته است که بازتاب آن از حجم آب ورودی به عراق کاسته، موضوعی که مورد پیگیری مقامات ملی و محلی این کشور بوده است. مقاله حاضر ماهیتی کاربردی دارد، روش‌شناسی حاکم بر متن توصیفی- تحلیلی و روش تئوری بنیان داده استفاده شده و دروندادهای مورد نیاز آن به روش کتابخانه‌ای و بهره‌گیری از نظریه داده ‌بنیاد گرداوری شده و بر این فرضیه استوار است که هیدروپلیتیک در جهتدهی به سیاست خارجی عراق در تعامل با ج.ا.ایران بازتاب بیشتری خواهد یافت. نتیجه پژوهش نشان داد با نگرش به محدودیت فزاینده منابع آبی، افزایش مصرف آب و کاهش آب ورودی رودهای مرزی ایران به عراق که با تهدید بخشی از امنیت آبی و غذایی این کشور همراه است. از این پس، هیدروپلیتیک در قالب تنش در جهتدهی به سیاست خارجی عراق در تعامل با ج.ا.ایران بازتاب بیشتری خواهد داشت.

دریافت: 1400/9/11 | پذیرش: 1400/12/14 | انتشار: 1401/1/10