دوره 4، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 350-342 | برگشت به فهرست نسخه ها

anaghibzade A, shariati shiri M T. Challenges of Democracy in the Age of celebritization of politics. pos 2022; 4 (4) :342-350
نقیب زاده احمد، شریعتی شیری محمدتقی. چالش‌های دموکراسی در عصر سلبریتی ‌زدگی سیاست. آمايش سیاسی فضا. 1401; 4 (4) :342-350

1- استاد تمام دانشگاه تهران، جامعه شناسی سیاسی، دانشکده حقوق و علوم سیاسی ، تهران، ایران.
2- دانشجوی دکتری جامعه شناسی سیاسی دانشگاه تهران, دانشکده حقوق و علوم سیاسی، تهران، ایران. ، shariati66@ut.ac.ir
چند دهه از ورود سلبریتی‌ها به حوزه سیاست می‌گذرد؛ این ورود چنان بی‌محابا و فراگیر بوده است که برخی از علمای علم سیاست از سلبریتی ‌زدگی سیاست صحبت می‌کنند. سلبریتی ‌زدگی سیاست، پیامدهای متعددی را بر ساحت‌های سیاست از جمله دموکراسی وارد کرده است. با این‌وجود این پدیده خواسته یا ناخواسته و به هر علت از مباحث جدی دانشگاهی کنار گذاشته ‌شده و یا به‌طورکلی نادیده گرفته ‌شده است و از این‌رو، خلا نظری درباره آن به‌شدت احساس می‌شود. پژوهش پیش رو برای پر کردن این خلا نظری در حوزه سیاست و هموارسازی راه پژوهش‌های بعدی پیرامون چنین پدیده شایعی در سیاست روز، می‌کوشد تا با به‌کارگیری روش تحقیق توصیفی تحلیلی و با تکیه ‌بر منابع کتابخانه‌ای به بررسی مهم‌ترین چالش‌های پیش روی دموکراسی در عصر سلبریتی ‌زدگی سیاست بپردازد. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که چالش‌های دموکراسی در عصر سیاست سلبریتی زده را می‌توان در سه‌ گام بررسی کرد که می‌توان به: تنظیم دستور کار سیاسی و سیاست حواس‌پرتی؛ سیاست رسوایی: نمایشی شدن سیاست و فروکاستن دموکراسی و در انتها تضعیف نظام حزبی اشاره کرد. نوآوری مقاله پیش رو این است که نخستین بار به بررسی تاثیر سلبریتی‌ زدگی سیاست می‌پردازد و شاخص‌های این تاثیر بر دموکراسی را بررسی می‌کند.

دریافت: 1400/10/26 | پذیرش: 1401/1/4 | انتشار: 1401/8/10