دوره 4، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 234-224 | برگشت به فهرست نسخه ها

Garousi N. Legal Analysis of the Challenges of Applying for Territorial Sovereignty in Cyberspace. pos 2022; 4 (3) :224-234
گروسی ناصر. تحلیل حقوقی چالش‌های درخواست حاکمیت سرزمینی در فضای سایبر. آمايش سیاسی فضا. 1401; 4 (3) :224-234

دکترای تخصصی حقوق خصوصی، هیات علمی‌گروه علوم سیاسی دانشگاه پیام نور استان البرز، البرز، ایران. ، nasergarousi@gmail.com
مسئله قلمروخواهی کشورها در فضای سایبر که با هدف تسری حاکمیت سرزمینی از فضای جغرافیای حقیقی به فضای سایبر صورت می‌گیرد از نظر حقوقی می‌تواند ابعاد مختلفی را به همراه داشته باشد. چرا که در فضای سایبر طیف متنوعی از بازیگران ملی، غیر ملی، خصوصی، نهادهای عمومی و شهروندان حاضر هستند که هر کدام از آنها منافع خاص خود را در این فضا پیگیری می­نمایند و تلاش هر یک برای اعمال حاکمیت در این فضا می‌تواند موجب واکنش سایر بازیگران شده و از نظر حقوقی باعث پیچیده­تر شدن مسئله اداره و حاکمیت فضای سایبر گردد. همین مسئله برای نویسنده این مقاله به یک مسئله پژوهشی شایسته توجه تبدیل گردید و زمینه آن را فراهم نمود تا به یاری ادبیات موجود در دانش حقوق بین‌الملل به بررسی ابعاد مختلف این موضوع بپردازد. برای دستیابی به این هدف در این پژوهش در گام نخست تلاش خواهد شد که با استفاده از مفهوم حقوق عرفی تجارت بین‌الملل به ارزیابی مسئله تعامل حقوقی در ماورای مرزهای ملی و حاکمیت سرزمینی کشورها پرداخته شود و در ادامه به این موضوع پرداخته خواهد شد که تلاش برای اعمال حاکمیت در فضای سایبر تحت تاثیر چه عوامل مهمی از سوی کشورهای مختلف در حال پیگیری است. در ادامه با بررسی این عوامل پیامدهای حقوقی قلمروخواهی کشورها در فضای سایبر مورد بررسی قرار خواهد گرفت و به این نکته پرداخته خواهد شد که این قلمروخواهی که باعث گسترش تعارض منافع در فضای سایبر می‌گردد، در نهایت از منظر حقوق بین‌الملل چه پیامدهایی را به همراه خواهد داشت؟

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: آمایش سیاسی فضا
دریافت: 1400/9/11 | پذیرش: 1400/11/20 | انتشار: 1401/3/10