دوره 4، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 207-192 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghezelsofla M T, Ghorchi M, Ghasemi A. The Effects of Environmental Damages and Dangers on Life Sphere. pos 2022; 4 (3) :192-207
قزلسفلی محمدتقی، قورچی مرتضی، قاسمی ابوالفضل. مخاطرات زیست محیطی و اثرات آن بر سپهر زندگی. آمايش سیاسی فضا. 1401; 4 (3) :192-207

1- دانشیار علوم سیاسی، دانشگاه مازندران، ایران. ، m.t.ghezel@gmail.com
2- استادیار گروه جغرافیای سیاسی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
3- دکترای علوم سیاسی دانشگاه مازندران، ایران.
از سده گذشته تا به امروز ایده‌ی پیشرفت مادی و سیطره بر طبیعت علیرغم دستاوردهای غیرقابل انکار بر سطوح مختلف زندگی اما مخاطرات و آسیب‌های زیست محیطی زیادی را دامن‌گیر زندگی بشر کرده است. بنا به شواهد و پژوهش‌های انجام شده در خصوص مسائل بدخیم زیست محیطی در ایران کشور ما نیز از آنچه که می‌توان تله‌ی مخاطره پیشرفت به هر قیمتی نامید، در امان نیست. در پژوهش حاضر این پرسشواره به بحث گذاشته می‌شود که تغییر و تخریب در بافت طبیعی و کهن بوم این سرزمین چه آثاری بر سلامت سپهر زندگی به جای می‌گذارد؟ در پاسخ به این پرسش مطروحه این فرضیه به آزمون گذاشته شده است که مداخلات و دست کاری در بافت طبیعی زیست بوم و اقلیم می‌تواند خصلت زیست جهان همواره متکثر و متعادل ایرانی را در معرض فرسایش و بسامدهای بد محتوم قرار دهد. مقاله‌ی حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و رویکرد انتقادی به‌عنوان چارچوب نظری به نگارش درآمده است. بهره گیری از مبانی نظری «اقلیم» در جغرافیای سیاسی و «زیست جهان» در فلسفه‌ی پدیدارشناسی برای ابزار تحلیل مورد استفاده قرار گرفته است.

نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: جغرافیای سیاسی
دریافت: 1400/9/3 | پذیرش: 1400/11/27 | انتشار: 1401/3/10