دوره 3، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 89-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

DaliliDidar E. Assessing the role of the country's governing system in the foundations of national power. pos 2021; 3 (2) :81-89
دلیلی دیدار عرفان. ارزیابی نقش نظام اداره کشور در بنیان‌های قدرت ملی. آمايش سیاسی فضا. 1400; 3 (2) :81-89

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق عمومی، دانشگاه تهران،تهران. ، erfandalili@ymail.com
نظام اداره کشور بستر اجرای قدرت سیاسی است که از رهگذر آن نحوه تقسیم و توزیع قدرت در پهنه کشور و در بین دستگاه‌ها و سازمان‌ها به جریان می‌افتد. از آن‌جایی که مدیریت و تخصیص منابع در هر کشوری از طریق نظام اداری صورت می‌گیرد، کارکرد نظام اداری سهم قابل توجهی در تولید؛ بازتولید و محافظت از بنیان‌های قدرت ملی کشورها دارد.
شاخص‌های کارایی نظام اداره کشور در بستر قوانین، دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌ها مورد شناسایی قرار گرفته و در قالب مجموعه‌های قوانین و مقررات در دستور کار مجریان است. شاخص‌های مرتبط با برنامه ریزی تهیه و تدوین بودجه، تخصیص اعتبار با توجه به منابع موجود در کشور چنانچه منطبق با الگوی حکمرانی خوب تهیه شده باشد می‌تواند در مسیر پایداری توسعه قرار گیرد و ابعاد طبیعی و انسانی بنیان‌های تولید قدرت ملی را تقویت کند. این رویکرد حکمرانی خوب روایت‌گر توسعه انسان محور است و ارائه خدمات عمومی کارآمد، نظام قضایی قابل اعتماد و نظام اداری پاسخگو را به عنوان ارکان اصلی اداره کشور در نظر می‌گیرد. از دیگر سو بخش اعظم شاخص‌های قدرت ملی مرتبط بر کارکرد ساختارها و نهادهای اداره کشور و فرآیندهای موجود در آن‌ها است.
این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به دنبال پاسخ دادن به این سوال است که سازوکارهای نظام اداره کشور در بستر حکمرانی خوب چگونه در تحول بنیان‌های قدرت ملی موثر است؟
واژه‌های کلیدی: نظام اداری، قدرت ملی، حکمرانی خوب.
دریافت: 1400/4/11 | پذیرش: 1400/5/10 | انتشار: 1400/6/21