دوره 3، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 19-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirzaei Tabar M. Saudi Arabia and Council of Arab and African States Bordering the Red Sea and Gulf of Aden. pos 2020; 3 (1) :10-19
میرزایی تبار میثم. عربستان سعودی و «شورای کشورهای عربی و آفریقایی هم‌مرز دریای سرخ و خلیج عدن». آمايش سیاسی فضا. 1399; 3 (1) :10-19

گروه مطالعات ژئوپلیتیک، مرکز مطالعات آفریقا، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، m.mirzaeitabar@modares.ac.ir
هم‌گرایی‌های منطقه‌ای میان کشورها از پدیده‌های مرسوم در عرصه بین‌الملل است که در موضوعات و محورهای گوناگون اقتصادی، امنیتی، سیاسی، نظامی، فرهنگی، علمی، زیست محیطی و... انجام شده و می‌شوند. «شورای کشورهای عربی و آفریقایی هم‌مرز دریای سرخ و خلیج عدن» از جمله نظام‌های منطقه‌ای است که در ژانویه 2020 با محوریت عربستان سعودی و با عضویت 8 کشور ساحلی دریای سرخ و خلیج عدن یعنی عربستان سعودی، مصر، سودان، اریتره، جیبوتی، سومالی و اردن اعلام موجودیت کرد. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای اعم از کتاب، مقالات علمی، گزارش‌های مراکز راهبردی، منابع ‌اینترنتی، اخبار و تحلیل‌های معتبر در رسانه‌های بین‌المللی و... درصدد شناسایی، بررسی و تحلیل علل، انگیزه‌ها و اهداف عربستان سعودی در پیگیری تأسیس «شورای کشورهای عربی و آفریقایی هم‌مرز دریای سرخ و خلیج عدن» است. سوال اصلی‌ این است که عربستان سعودی چه اهدافی را از پیگیری تأسیس «شورای کشورهای عربی و آفریقایی هم‌مرز دریای سرخ و خلیج عدن» دنبال می‌کند؟ نتایج پژوهش نشان می‌دهد که عربستان سعودی در تأسیس «شورای کشورهای عربی و آفریقایی هم‌مرز دریای سرخ و خلیج عدن» 6 هدف را در ابعاد ژئوپلیتیک، ژئواکونومیک، ژئواستراتژیک، امنیتی، نظامی، توسعه‌ای، اقتصادی، سیاسی و... پیگیری می‌کند.
متن کامل [PDF 833 kb]   (1945 دریافت)
دریافت: 1399/7/25 | پذیرش: 1399/10/1 | انتشار: 1399/10/10