دوره 2، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 247-233 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moradimokaram S, Shah Hosseini P S H, Nouri Kermani A. Analysis of urban population developments in Tehran province and its consequences in the urban network system of the region during the years (1355-1395). pos 2020; 2 (3) :233-247
مرادی مکرم سیاوش، شاه حسینی پروانه، نوری کرمانی علی. تحلیل تحولات جمعیت شهری استان تهران و پیامدهای آن درنظام شبکه شهری منطقه طی سال های (1355-1395). آمايش سیاسی فضا. 1399; 2 (3) :233-247

1- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، ‌واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی تهران، ایران
2- دانشیار پژوهشکده تحقیق و توسعه علوم انسانی سمت، تهران، ایران. ، shahoseyni@samt.ac.ir
3- استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، ‌واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران،
چکیده:   (2059 مشاهده)
استان تهران به دلیل استقرار پایتخت، کلان شهر تهران بیش‌ترین تغییرات شهر و شهرنشینی را به خود دیده است. سوال این است که تحولات جمعیتی شهری استان تهران چه پیامدهایی داشته است؟ بنابراین این پژوهش سعی دارد پیامدهای تحولات جمعیتی استان تهران بر شبکه شهری آن را طی سال‌های 1355-1395 بررسی نماید. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و نوع آن استنباطی است. داده‌ها به شیوه کتابخانه‌ای استخراج و با استفاده از مدل‌های برنامه ریزی منطقه‌ای ازجمله رتبه-اندازه شهر و شاخص نخست شهری، ضریب آنتروپی و نخست شهری و منحنی لورنز و ضریب جینی تحلیل شده‌اند. نتایج یافته‌ها نشان می‌دهد، افزایش جمعیتی شهری در استان تهران برخاسته از پراکنده رویی کلانشهر تهران است و تمرکز جمعیت شهری در قسمت غربی استان به تبعیت از راه‌های ارتباطی بیشتر از جهات دیگر آن بیشتر است با این‌که شهرهای متوسط تا حدودی گسیختگی فضایی در شبکه شهری استان را ترمیم کرده، با توجه به مدل رتبه-اندازه هم‌چنان فاصله بین کلان شهر تهران با سایر شهرهای استان بسیار زیاد است و تعادل در شبکه شهری استان وجود ندارد. ضمن آن‌که جمعیت شهری نه به صورت یکنواخت بلکه به صورت خوشه‌ای در پیرامون کلان شهر تهران و در مرتبه بعد شهرهای متوسط مستقر شده‌اند.
دریافت: 1400/4/12 | پذیرش: 1399/4/10 | انتشار: 1399/4/10