دوره 2، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 32-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

allahverdizadeh R. An Explanation of the Relationship between Access to Sea and Level of Economic and Social Development of Maritime States. pos 2019; 2 (1) :23-32
الهویردی زاده رضا. تبیینی بر دسترسی دریایی و سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهای دریایی. آمايش سیاسی فضا. 1398; 2 (1) :23-32

استادیار، گروه جغرافیا، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران ، r.allahverdizadeh@maragheh.ac.ir
چکیده:   (2023 مشاهده)
مقدمه: در ادبیات کلاسیک و مدرن جغرافیای سیاسی و ژئوپلیتیک از عوامل محیطی در مقام یکی از عوامل تاثیرگذار بر رفتارهای انسانی یاد می­گردد. تحلیل اکولوژیکی در علوم جغرافیایی از رویکردهای فلسفی این علم است. موقعیت دریایی، یکی از ابعاد مهم موقعیت جغرافیایی کشورها است. دسترسی به دریا و آب­های آزاد، منشاء مزیت و مخاطرات محیطی برای کشورهای دریایی است.
هدف: مقاله حاضر با هدف شاخص­سازی دسترسی دریایی و سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهای دریایی و تبیین رابطه این دو شاخص انجام یافته است. این تحقیق از لحاظ هدف، بنیادی - کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی - تحلیلی و همبستگی است.
مواد و روش: این تحقیق، دسترسی دریایی و سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهای دریایی را بر اساس تکنیک تاپسیس شاخص­سازی و رتبه­بندی کرده است. در ادامه، رابطه شاخص دسترسی دریایی با شاخص سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها، در محیط نرم­افزار آماری تبیین گردیده است.
نتیجه ­گیری: یافته­های تحقیق بیانگر آن است بین شاخص دسترسی دریایی با شاخص سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها رابطه معناداری وجود دارد و کشورهایی با دسترسی دریایی مناسب از سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی بالایی برخوردار هستند. کشورهایی با خصوصیات متفاوت جغرافیایی در رتبه­بندی شاخص موقعیت دریایی کشورها جای گرفته­اند؛ رتبه­بندی شاخص سطح توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورها تا حدودی با وضعیت توسعه کشورهای دریایی مطابقت دارد.
دریافت: 1398/9/24 | پذیرش: 1398/11/28 | انتشار: 1398/10/14