دوره 1، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 96-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fathi E. Effect of Population Flotation on the Population Gap at Day and Night in Tehran Metropolis. pos 2019; 1 (2) :91-96
فتحی الهام. اثر شناوری‌ جمعیت بر شکاف جمعیتی روز و شب کلان‌شهر تهران. آمايش سیاسی فضا. 1398; 1 (2) :91-96

اداره آمار ، fathiel@yahoo.com
مقدمه: در جامعه مدرن امروزی، جمعیت شناور، سفرهای روزانه بین محل اقامت و محل کار یا تحصیل خود داشته و هر روز در یک زمان معین بین شهرها و روستاها جابه‌جا می‌شوند. با گسترش کلان‌شهر تهران، بحث جمعیت شناور به‌ عنوان یکی از معضلات این شهر مطرح شد. جمعیت تهران روزها یک یا چندمیلیون نفر بیش از جمعیت شب این شهر است. برای نخستین‌بار پرسشی در سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ طراحی و محل کار و تحصیل افراد پرسش شد و در سرشماری ۱۳۹۰ برای محل کار و محل تحصیل دو پرسش جداگانه به‌ منظور بررسی جمعیت شناور طراحی شد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و به روش مطالعه کتابخانه‌ای و اسنادی با هدف بررسی اثر شناوری جمعیت بر شکاف جمعیتی روز و شب کلان‌شهر تهران در سرشماری سال ۱۳۹۰ انجام شد.
نتیجه‌گیری: در سال ۱۳۹۰ کلان‌شهر تهران حدود ۷۲% جمعیت شهری استان و یک‌پنجم جمعیت شناور کل کشور را به خود اختصاص داده است. ۷۸% به‌دلیل کار و ۲۲% به‌دلیل تحصیل از سایر استان‌ها به کلان‌شهر تهران وارد می‌شوند و اغلب جمعیت شناور جمعیت جوان هستند. اکثر زنان جوان به ‌دلیل تحصیل و مردان به‌ دلیل کار به سمت تهران حرکت می‌کنند که این وضعیت متاثر از ویژگی‌های فرهنگی- اجتماعی جامعه است. مهم‌ترین دلیل جریان روزانه جمعیت به سمت تهران، کم‌هزینه‌تربودن سکونت و کمبود بستر اشتغال و امکانات آموزشی در شهرهای خوابگاهی است که تشدید نابرابری توسعه ناموزن کلان‌شهر تهران با سایر نقاط کشور از جمله شهرهای اقماری اطراف را نشان می‌دهد.
نوع مقاله: مقالات علمی پژوهشی | موضوع مقاله: آمایش سیاسی فضا
دریافت: 1396/12/15 | پذیرش: 1397/1/20 | انتشار: 1398/2/17